Vätgas?

Söndagen den 23 mars
Idag hade vi tänkt att vi skulle försöka starta våran lilla motor på vätgas. Men innan det kollade vi genom våran lilla formel igen. Vi ringde desutom en kille som är utbildade kemist och han tyckte något helt annat. Lars höll inte heller med om våran idé med hur vi skulle räkna. Om han hade gjort detta projekt hade han bara kopplat in vätgasen och sen börjat med en liten mängd och sedan öka mängden till motorn startar.
Vi tänkte att vi gör ett försök. Vi tog den skyddet för förgasaren och satte fast slangen från vätgas tuben precis intill luftintaget. Hörselskydd och glasögon var på under hela tiden vi monterade vätgastuben till motorn.
Vi satte motorn på ena sidan av en traktorskopa och vätgasen på andra sidan. Först fick vi fundera lite på hur regulator fungerade men tillslut kom vi underfund med det. När vi vred på vätgasen visade regulatorn att det knappt fanns någon vätgas kvar i tuben. Detta tyckte vi var jätte konstigt eftersom när Ingegerd gav oss tuben kolla hon att det fanns gas kvar.
Vi vred på lite vätgas och det pös i några få sekunder sedan blev det tyst. Tuben var alltså tom. Vi har en tub står på Bygg & Interiör i Flen som vi beställt. Men eftersom det var söndag var det lite svårt att få tag i den.
Lars sa att vi skulle borra hål mellan förgasraren och motorn vilket värkligen inte är speciellt enkelt. Förgasaren till motorn är inte stor. Nu vet vi hur vi ska göra. Vi ska borra hål i ett fäste som håller fast förgasaren mot motorn och därgenom ska vi sätta en liten ventil som vi kopplar en slang till och vidare till vätgastuben. Det vi nu måste räkna på är hur stort hållet ska vara. Storleken på hålet har stor betydelse eftersom mängden vätgas kommer att variera på storleken av hålet. Att räkna ut rätt storlek får vi klura på ett tag.
Men innan vi slutade för dagen skulle vi mäta bränsleförbrukningen igen. Genom att fylla hela tanken med bensin och sen köra den en stund och sedan fylla på igen och låta motorn gå i exakt 5 min och sedan hälla i mer bensin genom att använda mätglas kunde vi få en exakt bränsle förbrukning. På 5 minuters körning gick det åt 28 ml bensin.

Skydd

Torsdagen den 13 mars

Idag tog jag och Markus chansen att jobba lite med projektet när vi bara hade en lektion i skolan.
Dagens uppgifter var:
  • Göra ett skydd runt motståndet
  • Kolla bränsleförbrukningen

Ett problem som vi tycks få varje gång är att varje första tanke och försök till lösning får tillslut gå vägen till sopkorgen och vi får lösa problemet ur en ny synvinkel.

När vi skulle göra skyddet hade vi en bit plåt som vi tyckte såg ut att vara tillräckligt lång men efter lite fixande kom vi till dit sättningen. Den var för kort. Det var bara att gå och hämta den stora plåtbiten istället och mäta ur lite mer exakt hur lång den behövde vara.

Vi hade vinkeljärn som vi svetsade fast i plattan som motorfästet sitter i. I vinkeljärnen borrade vi hål och även i skyddet. I hålen använde vi små bultar och muttrar. Ifall vi vill kunna ta loss skyddet ville vi ha det så.

Framför och bakom motståndet ville vi också ha skydd. Detta skydd ville vi att det skulle bestå utav något slags nät som man inte kunna sticka in fingrarna genom. Efter en del letande ute på gården hittade vad vi sökte. För att vi skulle vara lite effektiva tog båda två varsin vinkelslip och började kapa bort en bit nät så att det skulle bli lättare att hantera. Jag tog och kapade av två bitar som var lagom stora sedan svetsade jag ena sidan och Markus andra sidan.

Nu var det dags för den sista av dagens två uppgifter: att kolla bränsleförbrukningen.

Vi fyllde tanken med bensin till en viss nivå och drog där ett streck, sedan hällde vi en mängd bensin som vi mätte upp med mätglas. Vi startade motorn och tog tid påhur lång tid det tog tills det att nivån var nere vi strecket. En sak som hände när vi försökte starta motorn var att den inte ville gå igång på det första försöket utan jag fick stå och dra ett antal gånger. Detta medförde att vi inte kan lite helt på detta försöket eftersom motorn suger in bensin när vi drar i snöret.

Nu ska vi försöka fixa med den allämna gaslagen för att se om vi kan få ut den mängd vätgas som kommer att gå åt. Nästa tillfälle att jobba blir på påsklovet.

Lite tankar

Måndagen den 3 mars 2008

Från den förra uppdateringen av bloggen har jag och Markus funderat på hur vi ska vidare. Till en början tänkte vi att vi skulle försöka räkna ut den mängd vätgas som skulle ge samma effekt som för den mängd bensin som ger maximal effekt. Lars gav oss förslaget att vi bara skulle sätta dit ett rör för luftinsuget och sen koppla vätgas slangen till det röret så att när luften sugs in drar den in vätgasen. Även Anders Osbeck gavs det förslaget utan att vi berättat vad Lars hade sagt.

Till en början kände vi att vi hade ett svårt problem att lösa. Men efter att vi hade frågat Fredrik på Mälardalens Högskola så fick vi svar på frågan om energiinnehållet i besinen respektive vätgasen. Bara en dag innan vi fick svaret från Fredrik hittade vi samma saker i våran formelsamling. Vi hade letat mycket efter just något sådant i den men inte sett det tidigare, men under en fysiklektion när jag letade efter en annan formel såg jag det.

Så efter mycket funderande har vi beslutat oss för att försöka göra klart projekt V.11 då vi har schemabrytande vecka.